Skip to content

Computer System MCQ

ASSIGNMENT

MCQ

Chapter 1: Introduction to Computer System

40 Multiple Choice Questions (MCQs)


1. A computer is an electronic device that can:

(a) Only store data

(b) Process data and produce information

(c) Only print documents

(d) Only perform calculations

Answer: (b) Process data and produce information


2. Which of the following is known as the brain of the computer?

(a) RAM

(b) Hard Disk

(c) CPU

(d) Monitor

Answer: (c) CPU


3. CPU stands for:

(a) Central Processing Unit

(b) Central Program Unit

(c) Computer Processing Unit

(d) Computer Program Unit

Answer: (a) Central Processing Unit


4. Which unit performs arithmetic and logical operations?

(a) Control Unit

(b) Memory Unit

(c) ALU

(d) Input Unit

Answer: (c) ALU


5. ALU stands for:

(a) Arithmetic Logic Unit

(b) Arithmetic Language Unit

(c) Advanced Logic Unit

(d) Automatic Logic Unit

Answer: (a) Arithmetic Logic Unit


6. Which memory is temporary in nature?

(a) ROM

(b) Hard Disk

(c) RAM

(d) CD-ROM

Answer: (c) RAM


7. RAM stands for:

(a) Random Access Memory

(b) Read Access Memory

(c) Random Available Memory

(d) Read Available Memory

Answer: (a) Random Access Memory


8. Which memory is non-volatile?

(a) RAM

(b) Cache

(c) ROM

(d) Register

Answer: (c) ROM


9. ROM stands for:

(a) Read Only Memory

(b) Random Only Memory

(c) Read Open Memory

(d) Random Open Memory

Answer: (a) Read Only Memory


10. Which of the following is an input device?

(a) Monitor

(b) Printer

(c) Keyboard

(d) Speaker

Answer: (c) Keyboard


11. Which device is used to display output?

(a) Scanner

(b) Monitor

(c) Mouse

(d) Keyboard

Answer: (b) Monitor


12. Which of the following is an output device?

(a) Joystick

(b) Scanner

(c) Printer

(d) Microphone

Answer: (c) Printer


13. A scanner is used to:

(a) Print documents

(b) Convert hard copy into digital form

(c) Play music

(d) Store files

Answer: (b) Convert hard copy into digital form


14. The physical parts of a computer are called:

(a) Software

(b) Hardware

(c) Firmware

(d) Malware

Answer: (b) Hardware


15. A set of instructions given to a computer is called:

(a) Hardware

(b) Software

(c) Data

(d) Memory

Answer: (b) Software


16. Which of the following is system software?

(a) MS Word

(b) Windows

(c) Paint

(d) Excel

Answer: (b) Windows


17. Which software manages computer resources?

(a) Application Software

(b) Utility Software

(c) Operating System

(d) Antivirus

Answer: (c) Operating System


18. Which of the following is application software?

(a) Linux

(b) Windows

(c) MS PowerPoint

(d) Android

Answer: (c) MS PowerPoint


19. Which of the following is not an operating system?

(a) Linux

(b) Windows

(c) Android

(d) MS Excel

Answer: (d) MS Excel


20. Data processing converts:

(a) Information into Data

(b) Data into Information

(c) Programs into Data

(d) Hardware into Software

Answer: (b) Data into Information


21. The smallest unit of data in a computer is:

(a) Byte

(b) Bit

(c) KB

(d) MB

Answer: (b) Bit


22. One byte is equal to:

(a) 4 bits

(b) 8 bits

(c) 16 bits

(d) 32 bits

Answer: (b) 8 bits


23. 1 Kilobyte (KB) equals:

(a) 1000 Bytes

(b) 1024 Bytes

(c) 100 Bytes

(d) 2048 Bytes

Answer: (b) 1024 Bytes


24. Which number system is used by computers?

(a) Decimal

(b) Octal

(c) Binary

(d) Hexadecimal

Answer: (c) Binary


25. Binary number system consists of:

(a) 0-7

(b) 0-9

(c) 0 and 1

(d) A-F

Answer: (c) 0 and 1


26. Which generation of computers used Vacuum Tubes?

(a) First Generation

(b) Second Generation

(c) Third Generation

(d) Fourth Generation

Answer: (a) First Generation


27. Which generation used Transistors?

(a) First Generation

(b) Second Generation

(c) Third Generation

(d) Fifth Generation

Answer: (b) Second Generation


28. Integrated Circuits (ICs) were used in:

(a) First Generation

(b) Second Generation

(c) Third Generation

(d) Fifth Generation

Answer: (c) Third Generation


29. Microprocessors were introduced in:

(a) First Generation

(b) Second Generation

(c) Third Generation

(d) Fourth Generation

Answer: (d) Fourth Generation


30. Artificial Intelligence is associated with:

(a) First Generation

(b) Third Generation

(c) Fourth Generation

(d) Fifth Generation

Answer: (d) Fifth Generation


31. Which memory is fastest?

(a) Hard Disk

(b) RAM

(c) Cache Memory

(d) DVD

Answer: (c) Cache Memory


32. Which storage device has the largest capacity?

(a) CD

(b) DVD

(c) Blu-ray Disc

(d) Floppy Disk

Answer: (c) Blu-ray Disc


33. Which of the following is a secondary storage device?

(a) RAM

(b) Cache

(c) Hard Disk

(d) Register

Answer: (c) Hard Disk


34. The main function of the Control Unit is:

(a) Perform calculations

(b) Store data

(c) Control all operations of the computer

(d) Display output

Answer: (c) Control all operations of the computer


35. Which device is used to point and select items on the screen?

(a) Keyboard

(b) Mouse

(c) Printer

(d) Scanner

Answer: (b) Mouse


36. Which of the following is not a storage device?

(a) Hard Disk

(b) Pen Drive

(c) RAM

(d) Monitor

Answer: (d) Monitor


37. Which characteristic of a computer means producing accurate results?

(a) Speed

(b) Storage

(c) Accuracy

(d) Diligence

Answer: (c) Accuracy


38. Which characteristic means a computer can work continuously without getting tired?

(a) Versatility

(b) Accuracy

(c) Diligence

(d) Reliability

Answer: (c) Diligence


39. The term IPO stands for:

(a) Input Process Output

(b) Input Program Output

(c) Internal Process Output

(d) Input Process Operation

Answer: (a) Input Process Output


40. Which of the following is an example of utility software?

(a) MS Word

(b) Paint

(c) Antivirus

(d) PowerPoint

Answer: (c) Antivirus