Communication skills-II
MCQ
Multiple Choice Questions (MCQs)
Instructions: Read the questions carefully and circle the letter (a), (b), (c) or (d) that best answers the question.
1. Which of the following is NOT an element of communication within the communication process cycle?
- (a) Channel
- (b) Receiver
- (c) Sender
- (d) Time
Answer: (d) Time
2. You need to apply leave at work. Which method of communication will you use?
- (a) e-mail
- (b) Poster
- (c) Newsletter
- (d) Blog
Answer: (a) e-mail
3. By which action can senders send their messages?
- (a) Gestures
- (b) Speaking
- (c) Reading
- (d) Writing
Answer: (c) Reading
4. Which of the following is an example of oral communication?
- (a) Newspapers
- (b) Letters
- (c) Phone call
- (d) e-mail
Answer: (c) Phone call
5. What are the types of words we should use for verbal communication?
- (a) Acronyms
- (b) Simple
- (c) Technical
- (d) Jargons
Answer: (b) Simple
6. Why do we use e-mails?
- (a) To communicate with many people at the same time.
- (b) To share documents and files.
- (c) To talk to each other in real-time.
- (d) To keep a record of communication.
Answer: (b) To share documents and files.
7. Which of these is a positive (good) facial expression?
- (a) Frowning while concentrating
- (b) Maintaining eye contact
- (c) Smiling continuously
- (d) Rolling up your eyes
Answer: (b) Maintaining eye contact
8. What does an upright (straight) body posture convey or show?
- (a) Pride
- (b) Professionalism
- (c) Confidence
- (d) Humility
Answer: (c) Confidence
9. Which of these is NOT an appropriate non-verbal communication at work?
- (a) Keeping hands in pockets while talking
- (b) Talking at moderate speed
- (c) Sitting straight
- (d) Tilting head a bit to listen
Answer: (a) Keeping hands in pockets while talking
10. Which of the following statement is true about communication?
- (a) 50% of our communication is non-verbal.
- (b) 20% communication is done using body movements, face, arms, etc.
- (c) 5% communication is done using voice, tone, pauses, etc.
- (d) 7% communication is done using words.
Answer: (d) 7% communication is done using words.
Multiple Choice Questions (MCQs)
Instructions: Read the questions carefully and circle the letter (a), (b), (c), or (d) that best answers the question.
11. Which of these are examples of positive feedback?
- (a) Excellent, your work has improved.
- (b) I noticed your dedication towards the project.
- (c) You are always doing it the wrong way.
- (d) All of the above
Answer: (a) Excellent, your work has improved.
12. Which of these are examples of negative feedback?
- (a) I hate to tell you this but your drawing skills are poor.
- (b) You can surely improve your drawing.
- (c) This is a good drawing but you can do better.
- (d) None of the above
Answer: (a) I hate to tell you this but your drawing skills are poor.
13. Which of the following are effective components of good feedback?
- (a) Detailed and time consuming
- (b) Direct and honest
- (c) Specific
- (d) Opinion-based
Answer: (c) Specific
14. Which of these is NOT a common communication barrier?
- (a) Linguistic barrier
- (b) Interpersonal barrier
- (c) Financial barrier
- (d) Organisational barrier
Answer: (c) Financial barrier
15. Which of these are ways to overcome communication barriers?
- (a) Respecting each other’s differences
- (b) Using a translator
- (c) Not communicating at all
- (d) Using your own language for comfort
Answer: (b) Using a translator
16. In which of the following, the underlined word is an adjective?
- (a) Radha has a red dress.
- (b) I can speak French.
- (c) The Girl on the Train is a best-seller.
- (d) Abdul can swim fast.
Answer: (a) Radha has a red dress.
17. Which of these sentences is capitalised correctly?
- (a) Ravi and i are going to the movies.
- (b) Salim is visiting India in july.
- (c) The Tiger is a strong animal.
- (d) She is arriving on Monday.
Answer: (d) She is arriving on Monday.
18. Which of these sentences are punctuated correctly?
- (a) When is the party.
- (b) I had bread, omelette and a Banana for breakfast.
- (c) I am so excited about my first foreign trip!
- (d) This is Abdul’s notebook.
Answer: (d) This is Abdul’s notebook.
19. In which of these sentences can you find an adverb?
- (a) Divya drinks milk every day.
- (b) Sanjay gifted me a new pen.
- (c) I opened the door lock.
- (d) Sita is 5-feet tall.
Answer: (a) Divya drinks milk every day.
20. Identify the object, verb and subject in the sentence, "The car crashed into a tree."
- (a) Object: a tree; Verb: crashed; Subject: the car
- (b) Object: The car; Verb: crashed; Subject: a tree
- (c) Object: crashed; Verb: the tree; Subject: the car
- (d) Object: crashed; Verb: the car; Subject: the tree
Answer: (a) Object: a tree; Verb: crashed; Subject: the car
Multiple Choice Questions (MCQs)
Instructions: Read the questions carefully and circle the letter (a), (b), (c), or (d) that best answers the question.
21. Identify the indirect object in the sentence, "The band played music for the audience."
- (a) The band
- (b) played
- (c) music
- (d) audience
Answer: (d) audience
22. Which of these is an imperative sentence?
- (a) Switch off the fan.
- (b) Sheila has gone to the market.
- (c) Where are my pen colours?
- (d) Oh no! I missed my flight.
Answer: (a) Switch off the fan.
23. Which of these sentences is in active voice?
- (a) A movie is being watched by them.
- (b) The car was repaired by Raju.
- (c) He is reading a book.
- (d) The thief was being chased by a policeman.
Answer: (c) He is reading a book.
24. Which of the following is NOT an advantage of verbal communication?
- (a) Communication is interactive.
- (b) Requires proximity.
- (c) Instant feedback.
- (d) Quick way to communicate.
Answer: (b) Requires proximity.
25. A __________ feedback follows a pre-set format using which the receiver frames feedback and sends.
- (a) Informal
- (b) Descriptive
- (c) Formal
- (d) Non-descriptive
Answer: (c) Formal
26. Lack of confidence makes communication difficult for some people. This is an example of which type of barrier in communication?
- (a) Personal factors
- (b) Past experiences
- (c) Prejudice
- (d) Environmental factors
Answer: (a) Personal factors
27. My father has gifted me a new smart phone. Identify the type of sentence.
- (a) Assertive
- (b) Imperative
- (c) Exclamatory
- (d) None of these
Answer: (a) Assertive
28. _____________ is a part of the predicate. It tells about the thing being acted upon by the verb.
- (a) Subject
- (b) Predicate
- (c) Object
- (d) Adverb
Answer: (c) Object
29. Could I have __________ milk in my tea, please?
- (a) A little
- (b) A few
- (c) Much
- (d) Several
Answer: (a) A little
30. Which of the following is NOT a type of written communication?
- (a) Newsletter
- (b) Media release
- (c) Manuals
- (d) Illustrations
Answer: (d) Illustrations
Multiple Choice Questions (MCQs)
Instructions: Read the questions carefully and circle the letter (a), (b), (c), or (d) that best answers the question.
31. _____________ is the important aspect of our personality and how our image is formed among people.
- (a) Body language
- (b) Written communication
- (c) Visual communication
- (d) None of these
Answer: (a) Body language
32. Which of the following is NOT a characteristic of feedback?
- (a) Intention
- (b) Specific
- (c) Length
- (d) Clarity
Answer: (c) Length
33. “Good job! Congratulations!” is a type of ___________ feedback.
- (a) Formal
- (b) Informal
- (c) Specific
- (d) Descriptive
Answer: (b) Informal
34. Which of the following is NOT one of the 7 C’s of effective communication?
- (a) Complexity
- (b) Clarity
- (c) Completeness
- (d) Courtesy
Answer: (a) Complexity
35. A/An __________ phrase contains a noun or pronoun along with a participle and is generally separated by commas.
- (a) Infinitive
- (b) Absolute
- (c) Gerund
- (d) Noun
Answer: (b) Absolute
36. An ___________ is a piece of writing intended for publishing in a newspaper or magazine.
- (a) Introduction
- (b) Essay
- (c) Article
- (d) None of these
Answer: (c) Article
37. Have you received the latest news about the match? Identify the part of speech of the underlined word.
- (a) Adverb
- (b) Conjunction
- (c) Interjection
- (d) Adjective
Answer: (d) Adjective
38. Which of these sentences is in active voice?
- (a) A movie is being watched by them.
- (b) The car was repaired by Raju.
- (c) He is reading a book.
- (d) The thief was being chased by a policeman.
Answer: (c) He is reading a book.


