SELF MANAGEMENT SKILLS – II MCQ
MCQ
Multiple Choice Questions (MCQs)
Instructions: Read the questions carefully and choose the correct answer by selecting (a), (b), (c), or (d).
1. Which of the following is NOT a self-management skill?
- (a) Problem solving
- (b) Bargaining
- (c) Understanding self
- (d) Confidence building
Answer: (b) Bargaining
2. Grooming is a term associated with
- (a) Time management
- (b) Problem solving
- (c) Neat and clean appearance
- (d) Self-management
Answer: (c) Neat and clean appearance
3. What steps should one take to build confidence?
- (a) Set goals in life
- (b) Appreciate oneself for all the achievements
- (c) Always think positively
- (d) Talk to people who are confident
Answer: (c) Always think positively
4. Which of the following is a quality of a self-confident person?
- (a) Patient
- (b) Compassionate
- (c) Committed
- (d) Passionate
Answer: (c) Committed
5. What is the best way to start our day positively?
- (a) Think about all that can go wrong.
- (b) Think about the difficult test you will face during the day.
- (c) Think about all your accomplishments so far and feel good about it.
- (d) Think about the traffic on the road and feel stressed.
Answer: (c) Think about all your accomplishments so far and feel good about it.
6. Rahul gets feedback on his project work from his class teacher. Which option demonstrates a positive attitude?
- (a) Rahul ignores the feedback.
- (b) Rahul takes the feedback but does not use it.
- (c) Rahul tells others that the teacher is wrong.
- (d) Rahul learns from the feedback and makes his project work better.
Answer: (d) Rahul learns from the feedback and makes his project work better.
7. What can you do to get rid of negative thoughts or feelings?
- (a) Meditate to calm down and feel positive.
- (b) Ignore them and move on in life.
- (c) Act based on the negative thoughts or feelings.
- (d) Talk to a friend and share all your negative feelings.
Answer: (a) Meditate to calm down and feel positive.
8. Do you think people living in hill stations can skip taking a bath for many days?
- (a) No, irrespective of the climate, one should take a bath regularly.
- (b) Yes, not taking bath for many days is acceptable for people staying in cold climate.
- (c) Yes, if they wipe themselves with a wet cloth, then it is fine.
- (d) None of the above.
Answer: (a) No, irrespective of the climate, one should take a bath regularly.
9. Radha wants to grow her hair and applies a lot of hair oil. She does not wash her hair for days. What would you suggest?
- (a) Leave the oil in her hair because it helps hair grow.
- (b) Apply oil at night and wash her hair every day before leaving home.
- (c) She should not apply oil at all.
- (d) Apply oil and pour a little water on the hair before leaving home.
Answer: (b) She can leave it on at night and wash her hair every day before leaving home.
10. Dressing and grooming are important because they help us to look __________.
- (a) Smart
- (b) Untidy
- (c) Shabby
- (d) All of the above
Answer: (a) Smart
Multiple Choice Questions (MCQs)
Instructions: Read the questions carefully and choose the correct answer by selecting (a), (b), (c), or (d).
11. The following image is an example of _____ shirt.
(Image to be inserted here)
- (a) Informal
- (b) Formal
- (c) Both of the above
- (d) None of the above
Answer: (b) Formal
12. The following image is an example of _____ T-shirt.
(Image to be inserted here)
- (a) Informal
- (b) Formal
- (c) Both of the above
- (d) None of the above
Answer: (a) Informal
13. Self-management, also known as _________, is the ability to effectively control one's emotions, behavior, and thoughts.
- (a) Self-control
- (b) Self-innovative
- (c) Self-design
- (d) None of the above
Answer: (a) Self-control
14. Self-management is also useful in:
- (a) Reaching your goals
- (b) Overcoming bad habits
- (c) Creating positive habits
- (d) All of the above
Answer: (d) All of the above
15. _____________ term is also referred to self-management.
- (a) Emotions, behavior and thoughts
- (b) Self-regulation
- (c) Self-control
- (d) All of the above
Answer: (d) All of the above
16. In self-management skills, you can improve yourself in various skills like __________.
- (a) Discipline
- (b) Timeliness
- (c) Goal-setting
- (d) All of the above
Answer: (d) All of the above
17. When you are under __________ for a prolonged period of time, it can cause health problems and mental troubles as well.
- (a) Stress
- (b) Discipline
- (c) Timeliness
- (d) Goal-setting
Answer: (a) Stress
18. Our emotional, mental, physical, and social responses to perceived demands or threats are referred to as __________.
- (a) Stress
- (b) Blood pressure
- (c) Constipation
- (d) Heart attack
Answer: (a) Stress
19. Stress can be defined as our mental, emotional, physical, and social reaction to any perceived demands or threats. These demands or threats are called __________.
- (a) Blood pressure
- (b) Stress
- (c) Stressors
- (d) Constipation
Answer: (c) Stressors
20. What is the reason for stress?
- (a) You are too close to the exams but feel unprepared.
- (b) You are stressed due to lack of sleep.
- (c) You are experiencing the loss of someone close in the family.
- (d) All of the above
Answer: (d) All of the above
Multiple Choice Questions (MCQs)
Instructions: Read the questions carefully and choose the correct answer by selecting (a), (b), (c), or (d).
21. __________ management helps to balance between life, work, relationships, relaxation, and fun.
- (a) Blood Pressure Management
- (b) Stress Management
- (c) Stressors Management
- (d) Constipation Management
Answer: (b) Stress Management
22. How can we manage stress?
- (a) Be aware that you are stressed.
- (b) Identify what is causing you stress.
- (c) Apply stress management methods.
- (d) All of the above.
Answer: (d) All of the above
23. What are the stress management techniques?
- (a) Time Management
- (b) Physical Exercise and Fresh Air
- (c) Healthy Diet
- (d) All of the above
Answer: (d) All of the above
24. If you become a calm and relaxed person, you will have the ability to work independently. This means:
- (a) You are self-aware.
- (b) You are self-monitoring.
- (c) You are self-correcting.
- (d) All of the above.
Answer: (d) All of the above
25. How many types of skills are there in Emotional Intelligence?
- (a) Emotional Awareness
- (b) Harnessing Emotions
- (c) Managing Emotions
- (d) All of the above
Answer: (d) All of the above
26. What are the steps to manage Emotional Intelligence?
- (a) Understand your emotions.
- (b) Rationalize.
- (c) Practise.
- (d) All of the above.
Answer: (d) All of the above
27. Analyzing your ________ and ________ helps you attain success in life.
- (a) Strengths & Weaknesses
- (b) Good & Bad Habits
- (c) Both (a) and (b)
- (d) None of the above
Answer: (a) Strengths & Weaknesses
28. How can you identify your strengths?
- (a) Think of anything that you are always successful at.
- (b) Think about what others like in you.
- (c) Take time and think about what you do well.
- (d) All of the above.
Answer: (d) All of the above
29. How can you identify your weaknesses?
- (a) Identify the areas where you struggle and the tasks you find difficult.
- (b) Look at the feedback others usually give you.
- (c) Accept your weaknesses positively and be open to feedback.
- (d) All of the above.
Answer: (d) All of the above
30. Identifying strengths includes:
- (a) Taking time to think about what you do well.
- (b) Thinking about activities in which you are always successful.
- (c) Thinking about what others appreciate about you.
- (d) All of the above.
Answer: (d) All of the above
Multiple Choice Questions (MCQs)
Instructions: Read the questions carefully and choose the correct answer by selecting (a), (b), (c), or (d).
31. Identifying weaknesses includes:
- (a) Point out the areas where you struggle and what you find difficult to do.
- (b) Look at the feedback you receive from others.
- (c) Be open to feedback and accept your weaknesses.
- (d) All of the above.
Answer: (d) All of the above
32. If you are aware of your own values, likes, dislikes, strengths, and shortcomings as an individual, it denotes that you are ____________.
- (a) Self-Confident
- (b) Self-Control
- (c) Self-Motivated
- (d) Self-Aware
Answer: (d) Self-Aware
33. A person's _____________ is an acquired or natural ability that allows them to perform a specific task with a high level of proficiency.
- (a) Weaknesses
- (b) Strength
- (c) Interest
- (d) Abilities
Answer: (d) Abilities
34. ________, often known as "areas for improvement", refers to the things we don't do well or aren't very good at.
- (a) Weaknesses
- (b) Strength
- (c) Interest
- (d) Abilities
Answer: (a) Weaknesses
35. _________ helps us achieve our goals, feel happy, and improve our quality of life.
- (a) Self-control
- (b) Self-motivation
- (c) Self-awareness
- (d) None of the above
Answer: (b) Self-motivation
36. What are the different types of motivation?
- (a) Internal Motivation (Love)
- (b) External Motivation (Reward)
- (c) Both (a) and (b)
- (d) None of the above
Answer: (c) Both (a) and (b)
37. What are the qualities of self-motivated people?
- (a) Know what they want from life.
- (b) Are focused.
- (c) Know what is important.
- (d) All of the above.
Answer: (d) All of the above
38. What makes you complete work or studies without others cheering you?
- (a) Self-confidence
- (b) Communication
- (c) Self-motivation
- (d) Self-esteem
Answer: (c) Self-motivation
39. Ravi works hard to get the Best Student Award at the end of the year. What type of motivation is this?
- (a) Internal
- (b) External
- (c) Both Internal and External
- (d) Not any specific type of motivation
Answer: (b) External
40. _________ is all about finding and listing your goals and then planning how to achieve them.
- (a) Goal Setting
- (b) Internal Setting
- (c) External Setting
- (d) None of the above
Answer: (a) Goal Setting
Multiple Choice Questions (MCQs)
Instructions: Read the questions carefully and choose the correct answer by selecting (a), (b), (c), or (d).
41. What are the SMART methods to set goals in self-management skills?
- (a) Specific & Measurable
- (b) Achievable & Realistic
- (c) Time-bound
- (d) All of the above
Answer: (d) All of the above
42. ______________ is the ability to plan and control how you spend the hours of your day well and do all that you want to do.
- (a) Stress Management
- (b) Time Management
- (c) Goal Setting
- (d) None of the above
Answer: (b) Time Management
43. What are different examples of time management?
- (a) Complete tasks on time.
- (b) Make a daily timetable.
- (c) Submit homework and assignments on time.
- (d) All of the above.
Answer: (d) All of the above
44. Self-management is also referred to as __________.
- (a) Self-Control
- (b) Self-Awareness
- (c) Self-Motivation
- (d) None of these
Answer: (a) Self-Control
45. _________ is the ability to control one's emotions, thoughts, and behavior effectively in different situations.
- (a) Self-guided
- (b) Self-Awareness
- (c) Self-Motivation
- (d) Self-management
Answer: (d) Self-management
46. People with strong ___________ skills are better at doing certain things than others.
- (a) Self-guided
- (b) Self-Awareness
- (c) Self-Motivation
- (d) Self-management
Answer: (d) Self-management
47. Employers strongly prefer people with good self-management skills.
- (a) True
- (b) False
Answer: (a) True
48. To perform well at work and in life in general, you must be able to manage and improve __________ skills.
- (a) Discipline and Timeliness
- (b) Goal-setting and Problem-solving
- (c) Teamwork and Professionalism
- (d) All of these
Answer: (d) All of these
49. Gathering insights about your personality, work-specific proficiencies, and situation-handling skills is called ________.
- (a) Self-awareness
- (b) Responsibility
- (c) Time Management
- (d) Adaptability
Answer: (a) Self-awareness
50. If you have been assigned a task by a teacher, ensure you take complete ownership. Even if you are unable to complete the task on time, you must report it and then correct it. This skill is known as __________.
- (a) Self-awareness
- (b) Responsibility
- (c) Time Management
- (d) Adaptability
Answer: (b) Responsibility
Multiple Choice Questions (MCQs)
Instructions: Read the questions carefully and choose the correct answer by selecting (a), (b), (c), or (d).
51. Sumit is making his timetable and following it diligently, as well as removing waste and redundancy from work. This skill is known as:
- (a) Self-awareness
- (b) Responsibility
- (c) Time Management
- (d) Adaptability
Answer: (c) Time Management
52. Stay current with best practices and read up on new information. Prepare yourself for new changes so that you can transition seamlessly. This skill is known as __________.
- (a) Self-awareness
- (b) Responsibility
- (c) Time Management
- (d) Adaptability
Answer: (d) Adaptability
53. Stress can be defined as our _______________ reaction to any perceived demands or threats.
- (a) Emotional
- (b) Mental
- (c) Physical and Social
- (d) All of these
Answer: (d) All of these
54. ______ are the reason for stress.
- (a) Demands
- (b) Threats
- (c) Stressors
- (d) None of these
Answer: (c) Stressors
55. Which of the following is NOT a stressor?
- (a) You are too close to the exams but feel unprepared.
- (b) You are experiencing the loss of someone close in the family.
- (c) You are stressed due to lack of sleep.
- (d) None of these.
Answer: (d) None of these
56. ________ is one of the important reasons for low productivity in all stages of life.
- (a) Stress
- (b) Threats
- (c) Stressors
- (d) None of these
Answer: (a) Stress
57. Stress drains one's _____ and impedes day-to-day work and peace of mind.
- (a) Happiness
- (b) Sorrow
- (c) Energy
- (d) None of these
Answer: (c) Energy
58. Stress can be a ______ stress, if taken in the right sense, and may help in achieving effective outcomes.
- (a) Positive / Good / Eustress
- (b) Negative / Bad / Distress
- (c) Neutral
- (d) None of these
Answer: (a) Positive / Good / Eustress
59. A _____ stress makes a person worrisome, less productive, and may lead to various psychosomatic disorders.
- (a) Positive / Good / Eustress
- (b) Negative / Bad / Distress
- (c) Neutral
- (d) None of these
Answer: (b) Negative / Bad / Distress
60. Stress has always had a bad effect.
- (a) True
- (b) False
Answer: (b) False
Multiple Choice Questions (MCQs)
Instructions: Read the questions carefully and choose the correct answer by selecting (a), (b), (c), or (d).
61. Ravi was extremely excited to break the good news to his mother about winning the highest amount of scholarship. This is an example of ________.
- (a) Stress
- (b) Eustress
- (c) Distress
- (d) Self-management
Answer: (b) Eustress
62. ________ Management refers to focusing human efforts on maintaining a healthy body and mind capable of better withstanding stressful situations.
- (a) Stress
- (b) Time
- (c) Money
- (d) Emotion
Answer: (a) Stress
63. ________ stress is an unavoidable part of one's life.
- (a) Planned
- (b) Occasional
- (c) Behavior
- (d) Emotional
Answer: (b) Occasional
64. _________ stress leads to anxiety and sorrow resulting in poor mental and physical health.
- (a) Planned
- (b) Managed
- (c) Unmanaged
- (d) None of these
Answer: (c) Unmanaged
65. Which of the following is/are known as "Stress Causal Agents"?
- (a) Mental and Physical
- (b) Mental, Physical & Social
- (c) Mental, Physical, Social & Financial
- (d) None of these
Answer: (c) Mental, Physical, Social & Financial
66. The ultimate goal of Stress Management is to strike a balance between life, work, relationships, relaxation, and _____.
- (a) Fun
- (b) Time
- (c) Both (a) and (b)
- (d) None of these
Answer: (a) Fun
67. In the ABC of Stress Management, A stands for _____.
- (a) Adversity
- (b) Advice
- (c) Awareness
- (d) None of these
Answer: (a) Adversity
68. In the ABC of Stress Management, B stands for _____.
- (a) Balance
- (b) Beliefs
- (c) Beware
- (d) None of these
Answer: (b) Beliefs
69. In the ABC of Stress Management, C stands for ___________.
- (a) Consequences
- (b) Cooperate
- (c) Collaboration
- (d) None of these
Answer: (a) Consequences
70. Identify the Stress Causal Agent.
Students can be left overwhelmed if they are unable to handle their assignment submission deadlines and examination grades.
- (a) Mental
- (b) Physical
- (c) Social
- (d) Financial
Answer: (a) Mental
Multiple Choice Questions (MCQs)
Instructions: Read the questions carefully and choose the correct answer by selecting (a), (b), (c), or (d).
71. Identify the Stress Causal Agent.
High expectations from self can leave one with chronic anxiety and stress, thus leading to _________ stress. (CBSE SQP Term-I 2021)
- (a) Mental
- (b) Physical
- (c) Social
- (d) Financial
Answer: (a) Mental
72. Identify the Stress Causal Agent.
As children grow up, they may seek more independence, become critically conscious of their looks, and have to cope with hormonal changes.
- (a) Mental
- (b) Physical
- (c) Social
- (d) Financial
Answer: (b) Physical
73. Identify the Stress Causal Agent.
Issues related to the general well-being and health of an individual can lead to low self-esteem and cause stress.
- (a) Mental
- (b) Physical
- (c) Social
- (d) Financial
Answer: (b) Physical
74. Identify the Stress Causal Agent.
Discord among family members, peer pressure, maintaining relationships among friends, and status show-off may lead to stress. This leads to ________ stress.
- (a) Mental
- (b) Physical
- (c) Social
- (d) Financial
Answer: (c) Social
75. Which of the following is NOT a physical sign of stress? (CBSE Sample Question Paper 2022)
- (a) Dry Mouth
- (b) Guilt
- (c) Fatigue
- (d) Cold Hands
Answer: (b) Guilt
76. Managing stress is about making a plan to cope effectively with daily pressures. The acronym ABC stands for _________. (CBSE Term-I 2021)
- (a) Ability, Burden, Concise
- (b) Adore, Belief, Cause
- (c) Adversity, Beliefs, Consequences
- (d) Adapt, Balance, Cooperate
Answer: (c) Adversity, Beliefs, Consequences
77. It refers to focusing human efforts on maintaining a healthy body and mind capable of better withstanding stressful situations. (CBSE SQP Term-I 2021)
- (a) Stress Management
- (b) Exercise Management
- (c) Fitness Management
- (d) Personality Management
Answer: (a) Stress Management
78. Imagined, unreal threats affect us ________.
- (a) Psychologically
- (b) Physically
- (c) Both (a) and (b)
- (d) There is nothing as imagined, unreal threats.
Answer: (c) Both (a) and (b)
79. Find the odd stress symptom of the following.
- (a) Social Withdrawal
- (b) Depression
- (c) Fatigue
- (d) Anxiety
Answer: (c) Fatigue
80. Find the odd stress symptom of the following.
- (a) Chest Pain
- (b) Angry Outburst
- (c) Headache
- (d) Low Energy
Answer: (b) Angry Outburst
Multiple Choice Questions (MCQs)
Instructions: Read the questions carefully and choose the correct answer by selecting (a), (b), (c), or (d).
81. Impact of stress depends on _________.
- (a) Age and Health
- (b) Profession
- (c) Living Conditions
- (d) All of these
Answer: (d) All of these
82. Sonika gets up at 6 AM and goes to her hobby classes. Then she comes back home and finishes her homework before going to school. She does all the work by herself. No one tells her to do so. This is called ___________.
- (a) Self-Awareness
- (b) Self-Motivation
- (c) Self-Regulation
- (d) Discipline
Answer: (b) Self-Motivation
83. Ravi is suffering from insomnia due to a noisy marketplace in his neighborhood. What remedy do you suggest him?
- (a) Change of place
- (b) Go to a quieter place during vacations
- (c) Take medications for insomnia
- (d) Install soundproof windows and doors
Answer: (d) Install soundproof windows and doors


