Skip to content

Class 10th AI 417 Part-A Unit -1 Communication Skills-II

Unit 1: Communication Skills-II

Index

  • Methods of Communication
  • Communication Cycle
  • Communication Barriers
  • Effective Communication
  • Basic Writing Skills

Multiple choice Question .

1. Which of the following is NOT an element of communication within the communication process cycle?

(a) Channel

(b) Receiver

(c) Sender

(d) Time

Answer: (d) Time

2. You need to apply leave at work. Which method of communication will you use?

(a) e-mail

(b) Poster

(c) Newsletter

(d) Blog

Answer: (a) e-mail

3. By which action can senders send their messages?

(a) Gestures

(b) Speaking

(c) Reading

(d) Writing

Answer: (c) Reading

4. Which of the following is an example of oral communication?

(a) Newspapers

(b) Letters

(c) Phone call

(d) e-mail

Answer: (c) Phone call

5. What are the types of words we should use for verbal communication?

(a) Acronyms

(b) Simple

(c) Technical

(d) Jargons

Answer: (b) Simple

6. Why do we use e-mails?

(a) To communicate with many people at the same time.

(b) To share documents and files.

(c) To talk to each other in real-time.

(d) To keep a record of communication.

Answer: (b) To share documents and files.

7. Which of these is a positive (good) facial expression?

(a) Frowning while concentrating

(b) Maintaining eye contact

(c) Smiling continuously

(d) Rolling up your eyes

Answer: (b) Maintaining eye contact

8. What does an upright (straight) body posture convey or show?

(a) Pride

(b) Professionalism

(c) Confidence

(d) Humility

Answer: (c) Confidence

9. Which of these is NOT an appropriate non-verbal communication at work?

(a) Keeping hands in pockets while talking

(b) Talking at moderate speed

(c) Sitting straight

(d) Tilting head a bit to listen

Answer: (a) Keeping hands in pockets while talking

10. Which of the following statement is true about communication?

(a) 50% of our communication is non-verbal

(b) 20% communication is done using body movements, face, arms, etc.

(c) 5% communication is done using voice, tone, pauses, etc.

(d) 7% communication is done using words

Answer: (d) 7% communication is done using words

11. Which of these are examples of positive feedback?

(a) Excellent, your work has improved.

(b) I noticed your dedication towards the project.

(c) You are always doing it the wrong way.

(d) All of the above

Answer: (a) Excellent, your work has improved.

12. Which of these are examples of negative feedback?

(a) I hate to tell you this but your drawing skills are poor.

(b) You can surely improve your drawing.

(c) This is a good drawing but you can do better.

(d) None of the above

Answer: (a) I hate to tell you this but your drawing skills are poor.

13. Which of the following are effective components of good feedback?

(a) Detailed and time consuming

(b) Direct and honest

(c) Specific

(d) Opinion-based

Answer: (c) Specific

14. Which of these is NOT a common communication barrier?

(a) Linguistic barrier

(b) Interpersonal barrier

(c) Financial barrier

(d) Organisational barrier

Answer: (c) Financial barrier

15. Which of these are ways to overcome communication barriers?

(a) Respecting each other's differences

(b) Using a translator

(c) Not communicating at all

(d) Using your own language for comfort

Answer: (b) Using a translator

16. In which of the following, the underlined word is an adjective?

(a) Radha has a red dress.

(b) I can speak French.

(c) The Girl on the Train is a best-seller.

(d) Abdul can swim fast.

Answer: (d) Abdul can swim fast.

17. Which of these sentences is capitalised correctly?

(a) Ravi and i are going to the movies.

(b) Salim is visiting India in july.

(c) The Tiger is a strong animal.

(d) She is arriving on Monday.

Answer: (d) She is arriving on Monday.

18. Which of these sentences are punctuated correctly?

(a) When is the party.

(b) I had bread omelette and a Banana for breakfast.

(c) I am so excited about my first foreign trip!

(d) This is Abdul's notebook.

Answer: (d) This is Abdul's notebook.

19. In which of these sentences can you find an adverb?

(a) Divya drinks milk every day.

(b) Sanjay gifted me a new pen.

(c) I opened the door lock.

(d) Sita is 5-feet tall.

Answer: (a) Divya drinks milk every day.

20. Identify the object, verb and subject in the sentence, "The car crashed into a tree."

(a) Object: a tree; Verb: crashed; Subject: the car

(b) Object: The car; Verb: crashed; Subject: a tree

(c) Object: crashed; Verb: the tree; Subject: the car

(d) Object: crashed; Verb: the car; Subject: the tree

Answer: (a) Object: a tree; Verb: crashed; Subject: the car

21. Identify the indirect object in the sentence, "The band played music for the audience."

(a) The band

(b) played

(c) music

(d) audience

Answer: (d) audience

22. Which of these is an imperative sentence?

(a) Switch off the fan.

(b) Sheila has gone to the market.

(c) Where are my pen colours?

(d) Oh no! I missed my flight.

Answer: (d) Oh no! I missed my flight.

23. Which of these sentences is in active voice?

(a) A movie is being watched by them.

(b) The car was repaired by Raju.

(c) He is reading a book.

(d) The thief was being chased by a policeman.

Answer: (c) He is reading a book.

24. Which of the following is not an advantage of verbal communication?

(a) Communication is interactive

(b) Requires proximity

(c) Instant feedback

(d) Quick way to communicate

Answer: (b) Requires proximity

25. A __________ feedback follows a pre-set format using which the receiver frames feedback and sends.

(a) Informal

(b) Descriptive

(c) Formal

(d) Non-descriptive

Answer: (c) Formal

26. Lack of confidence makes communication difficult for some people. This is an example of which type of barrier in communication.

(a) Personal factors

(b) Past experiences

(c) Prejudice

(d) Environmental factors

Answer: (a) Personal factors

27. My father has gifted me a new smart phone. Identify the type of sentence.

(a) Assertive

(b) Imperative

(c) Exclamatory

(d) None of these

Answer: (a) Assertive

28. _____________ is a part of the predicate. It tells about the things being acted upon by the verb.

(a) Subject

(b) Predicate

(c) Object

(d) Adverb

Answer: (c) Object

29. Could I have __________ milk in my tea, please?

(a) A little

(b) A few

(c) Much

(d) Several

Answer: (a) A little

30. Which of the following is not a type of written communication?

(a) Newsletter

(b) Media release

(c) Manuals

(d) Illustrations

Answer: (d) Illustrations

31. _____________ is the important aspect of our personality and how our image is formed among people.

(a) Body language

(b) Written communication

(c) Visual communication

(d) None of these

Answer: (a) Body language

32. Which of the following is not a characteristic of feedback?

(a) Intention

(b) Specific

(c) Length

(d) Clarity

Answer: (c) Length

33. "Good job! Congratulations!" is a type of ___________ feedback.

(a) Formal

(b) Informal

(c) Specific

(d) Descriptive

Answer: (b) Informal

34. Which of the following is not a 7 C's of effective communication?

(a) Complexity

(b) Clarity

(c) Completeness

(d) Courtesy

Answer: (a) Complexity

35. A/An __________ phrase will contain a noun or pronoun along with a participle. It is generally separated by commas.

(a) Infinitive

(b) Absolute

(c) Gerund

(d) Noun

Answer: (b) Absolute

36. An ___________ is a piece of writing intended for publishing in a newspaper or magazine.

(a) Introduction

(b) Essay

(c) Article

(d) None of these

Answer: (c) Article

37. Have you received the latest news about the match? Identify the part of speech of the underlined word.

(a) Adverb

(b) Conjunction

(c) Interjection

(d) Adjective

Answer: (d) Adjective

38. Which of these sentences is in active voice?

(a) A movie is being watched by them.

(b) The car was repaired by Raju.

(c) He is reading a book.

(d) The thief was being chased by a policeman.

Answer: (c) He is reading a book.

SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS

1. What are various elements of a communication cycle?

Answer: The various elements of a communication cycle are:

Sender: The person beginning the communication.

Message: The information that the sender wants to convey.

Channel: The means by which the information is sent.

Receiver: The person to whom the message is sent.

Feedback: The receiver's acknowledgement and response to the message.

2. What is 7 C's Effective Communication?

Answer: There are 7 C's of Effective Communication which are applicable for both written as well as oral communication.

Clear: Always say clearly what you want to say.

Concise: Always use simple language and say only what is required.

Concrete: Always use proper words and phrases in the sentences.

Correct: Always use correct spelling and grammar in the sentences.

Coherent: Your words should be related to the main topic and should make sense.

Complete: Your message should be complete and have all the needed information.

Courteous: Be honest, respectful, and friendly with others.

3. List the various methods of communication.

Answer: The various methods of communication are:

Face-to-Face Informal Communication: There is nothing better than face-to-face communication. It helps the message to be understood clearly and quickly.

E-mail: E-mail can be used to communicate quickly with one or many individuals in various locations. It offers flexibility, convenience, and low cost.

Notice/Posters: Effective when the same message has to go out to a large group of people. Generally used where e-mail communication may not be effective.

Business Meetings: Communication during business meetings is generally addressed to a group of people. It can be related to business, management, and organizational decisions.

4. What are the learning objectives of communication?

Answer: Learning objectives of Effective Communication are:

• Sending, receiving, and understanding the message or information.

• Development of interpersonal skills.

• To express effectively with maximum efficiency.

5. What is verbal communication and its types?

Answer: Sounds, words, language, and speech are all examples of verbal communication. Speaking is one of the most effective and commonly used methods of verbal communication.

Interpersonal Communication

One-to-one communication between two people.

Can be formal or informal.

Written Communication

Communication through written words.

Examples: Letters, circulars, reports, manuals, SMS, and social media chats.

May involve two or more persons.

Small Group Communication

Occurs when more than two people participate.

Each participant has the opportunity to interact and speak with others.

Public Communication

Takes place when one individual addresses a large audience.

6. Explain the importance of feedback.

Answer: Importance of feedback are:

Validates Effective Listening: Shows you're paying attention and understanding.

Motivates People: Makes people feel good and encourages them.

Boosts Learning: Helps us learn and improve.

Improves Performance and Decision Making: Points out what is done well and where improvement is needed.

7. What are the advantages and disadvantages of verbal communication?

Answer:

Advantages of Verbal Communication

Time Saving: We can express our thoughts easily and quickly. It is an easier form of communication.

Quick Feedback: We can get a quick response from the listener.

Disadvantages of Verbal Communication

Cultural Difference: Cultural differences can create misunderstandings during communication.

Language Barriers: It becomes difficult to share thoughts or ideas in different languages.

```

Multiple choice Question .

Multiple choice Question .

Multiple choice Question .