Introduction to Python MCQ
MCQ
Chapter 2: Introduction to Python
40 Multiple Choice Questions (MCQs)
1. Python is a:
(a) Low-level language
(b) High-level language
(c) Machine language
(d) Assembly language
Answer: (b) High-level language
2. Python was developed by:
(a) Dennis Ritchie
(b) James Gosling
(c) Guido van Rossum
(d) Bjarne Stroustrup
Answer: (c) Guido van Rossum
3. Python was first released in:
(a) 1989
(b) 1991
(c) 1995
(d) 2000
Answer: (b) 1991
4. Python is an:
(a) Interpreted language
(b) Compiled language only
(c) Machine language
(d) Assembly language
Answer: (a) Interpreted language
5. Which symbol is used for comments in Python?
(a) //
(b) /* */
(c) #
(d) %
Answer: (c) #
6. Which of the following is a valid Python identifier?
(a) 1name
(b) my-name
(c) my_name
(d) class
Answer: (c) my_name
7. Python keywords are:
(a) User-defined words
(b) Reserved words
(c) Variable names
(d) Function names
Answer: (b) Reserved words
8. Which function is used to display output in Python?
(a) input()
(b) display()
(c) print()
(d) show()
Answer: (c) print()
9. Which function is used to take input from the user?
(a) get()
(b) scan()
(c) input()
(d) read()
Answer: (c) input()
10. Python is:
(a) Case-sensitive
(b) Case-insensitive
(c) Both
(d) None
Answer: (a) Case-sensitive
11. Which of the following is a valid variable name?
(a) student_name
(b) student-name
(c) 2student
(d) class
Answer: (a) student_name
12. Which data type represents whole numbers?
(a) float
(b) int
(c) str
(d) bool
Answer: (b) int
13. Which data type represents decimal numbers?
(a) int
(b) float
(c) str
(d) bool
Answer: (b) float
14. Which data type represents text?
(a) int
(b) float
(c) str
(d) bool
Answer: (c) str
15. What is the output of:
print(type(10))
(a) int
(b) <class 'int'>
(c) integer
(d) number
Answer: (b) <class 'int'>
16. Which operator is used for addition?
(a) *
(b) /
(c) +
(d) %
Answer: (c) +
17. Which operator is used for exponentiation?
(a) ^
(b) **
(c) //
(d) %
Answer: (b) **
18. What is the output of:
print(10//3)
(a) 3.33
(b) 3
(c) 4
(d) 1
Answer: (b) 3
19. What is the output of:
print(10%3)
(a) 3
(b) 0
(c) 1
(d) 10
Answer: (c) 1
20. Which operator is used for assignment?
(a) ==
(b) =
(c) !=
(d) <=
Answer: (b) =
21. Which operator checks equality?
(a) =
(b) ==
(c) !=
(d) <>
Answer: (b) ==
22. What is the output of:
print(5 > 3)
(a) True
(b) False
(c) Error
(d) 5
Answer: (a) True
23. Which data type has only two values: True and False?
(a) int
(b) str
(c) float
(d) bool
Answer: (d) bool
24. Which keyword is used to make decisions in Python?
(a) for
(b) if
(c) while
(d) break
Answer: (b) if
25. Which keyword is used with if for an alternative condition?
(a) else
(b) then
(c) switch
(d) case
Answer: (a) else
26. Which loop is used when the number of iterations is known?
(a) while
(b) for
(c) do-while
(d) repeat
Answer: (b) for
27. Which loop is used when the number of iterations is unknown?
(a) for
(b) while
(c) repeat
(d) foreach
Answer: (b) while
28. Which statement is used to terminate a loop?
(a) continue
(b) skip
(c) break
(d) exit
Answer: (c) break
29. Which statement skips the current iteration?
(a) break
(b) continue
(c) pass
(d) return
Answer: (b) continue
30. What is the output of:
print("Hello" * 3)
(a) HelloHelloHello
(b) Hello 3
(c) Error
(d) Hello*3
Answer: (a) HelloHelloHello
31. Which symbol is used to define a block in Python?
(a) {}
(b) []
(c) Indentation
(d) ()
Answer: (c) Indentation
32. Which of the following is a Python keyword?
(a) define
(b) function
(c) while
(d) repeat
Answer: (c) while
33. What is the output of:
x = 5
print(x)
(a) x
(b) 5
(c) Error
(d) None
Answer: (b) 5
34. Which function converts a string to an integer?
(a) float()
(b) str()
(c) int()
(d) bool()
Answer: (c) int()
35. Which function converts a number to a string?
(a) str()
(b) int()
(c) float()
(d) chr()
Answer: (a) str()
36. What is the output of:
print(len("Python"))
(a) 5
(b) 6
(c) 7
(d) Error
Answer: (b) 6
37. Which of the following is used to store multiple values?
(a) Variable
(b) List
(c) Integer
(d) String
Answer: (b) List
38. What is the index of the first element in a Python list?
(a) 1
(b) -1
(c) 0
(d) 2
Answer: (c) 0
39. Which bracket is used to create a list?
(a) ()
(b) []
(c) {}
(d) <>
Answer: (b) []
40. What will be the output of:
print("Python"[0])
(a) P
(b) y
(c) Python
(d) Error
Answer: (a) P


