Skip to content

Unit 1: Revisiting AI Project Cycle & Ethical Frameworks for AI MCQ

INTRODUCTION TO AI

OBJECTIVE QUESTIONS (SET 01)

Instructions: Read each question carefully and choose the correct option.
Q1. Humans are developing machines to make their life _____
(a) Complicated
(b) Difficult
(c) Easier
(d) Slow
Answer: (c) Easier
Solution: Machines are developed to make human life easier by helping us perform various tasks efficiently.
Q2. Humans are working hard to create machines with an intent of accomplishing tasks which are _____
(a) Too tedious for humans
(b) Time consuming
(c) Both of the above
(d) None of the above
Answer: (c) Both of the above
Solution: Machines can perform tasks that are too tedious or time-consuming for humans.
Q3. Machines are designed for _______
(a) Sharing our load
(b) Making our life easier
(c) Completing task in less time
(d) All of the above
Answer: (d) All of the above
Solution: Machines help share our workload, make life easier, and complete tasks in less time.
Q4. Identify the wrong statement.
(a) A machine is artificially intelligent when it can accomplish tasks by itself – collect data, understand it, analyse it, learn from it, and improve it.
(b) Machines become intelligent once they are trained with some information which helps them achieve their tasks.
(c) AI machines keep updating their knowledge to optimize their output.
(d) None of the above
Answer: (d) None of the above
Solution: Statements (a), (b), and (c) are presented as correct statements about artificially intelligent machines. Therefore, none of them is a wrong statement.
Q5. Today’s phones can do much more than just call-up people like _____
(a) They help us in navigating.
(b) They help us in playing games.
(c) They help us to maintain a record of our health and fitness.
(d) All of the above
Answer: (d) All of the above
Solution: Modern phones provide several functions such as navigation, gaming, and maintaining health and fitness records.
Q6. We can’t make “good” decisions without _____
(a) Computer
(b) Mobile
(c) Information
(d) Calculator
Answer: (c) Information
Solution: Information helps us understand situations and make informed and appropriate decisions.
Q7. A category of intelligence relating to the ability to process information on the environment around us is __________.
(a) Musical Intelligence
(b) Naturalist Intelligence
(c) Interpersonal Intelligence
(d) Kinaesthetic Intelligence
Answer: (b) Naturalist Intelligence
Solution: Naturalist Intelligence relates to recognizing, understanding, and processing information about the natural environment.
Q8. A person’s ability to regulate, measure, and understand numerical symbols, abstraction and logic is called __________.
(a) Mathematical Logical Reasoning
(b) Musical Intelligence
(c) Intrapersonal Intelligence
(d) Linguistic Intelligence
Answer: (a) Mathematical Logical Reasoning
Solution: Mathematical Logical Reasoning involves understanding numerical symbols, abstraction, measurement, and logical relationships.
Q9. ______ is defined as the ability to perceive the visual world and the relationship of one object with other.
(a) Mathematical Logical Reasoning
(b) Musical Intelligence
(c) Spatial Visual Intelligence
(d) Linguistic Intelligence
Answer: (c) Spatial Visual Intelligence
Solution: Spatial Visual Intelligence is the ability to perceive the visual world and understand the relationship between objects.
Q10. ______ is the ability to recognize and create sounds, rhythm and sound pattern.
(a) Mathematical Logical Reasoning
(b) Musical Intelligence
(c) Spatial Visual Intelligence
(d) Linguistic Intelligence
Answer: (b) Musical Intelligence
Solution: Musical Intelligence is the ability to recognize and create sounds, rhythms, and sound patterns.
Q11. A category of intelligence relating to the ability to process information on the environment around us is called ______.
(a) Existential Intelligence
(b) Naturalist Intelligence
(c) Kinaesthetic Intelligence
(d) Intrapersonal Intelligence
Answer: (b) Naturalist Intelligence
Solution: Naturalist Intelligence relates to the ability to understand and process information about the environment and natural world.
Q12. ______ is the ability to communicate with others by understanding other people’s feelings.
(a) Existential Intelligence
(b) Naturalist Intelligence
(c) Kinaesthetic Intelligence
(d) Interpersonal Intelligence
Answer: (d) Interpersonal Intelligence
Solution: Interpersonal Intelligence is the ability to understand other people’s feelings and communicate effectively with them.
Q13. All humans have all the _____ intelligences but at different levels.
(a) 7
(b) 8
(c) 9
(d) 10
Answer: (c) 9
Solution: According to the provided study material, all humans have all the 9 intelligences, but they possess them at different levels.
Q14. ______ comprises the crucial part of intelligence.
(a) Understanding
(b) Decision Making
(c) Self Awareness
(d) Recognition
Answer: (b) Decision Making
Solution: Decision making is considered a crucial part of intelligence because it involves using information and reasoning to choose an appropriate action.
Q15. We can’t make “good” decisions without information. (T/F)
(a) True
(b) False
Answer: (a) True
Solution: Information helps us understand a situation and make better and more informed decisions.
Q16. To make a good decision about any situation, we should use ______.
(a) Past experience
(b) Knowledge
(c) Information
(d) All of the above
Answer: (d) All of the above
Solution: Past experience, knowledge and information can all help us understand a situation and make a good decision.
Q17. When a machine possesses the ability to mimic human traits, i.e., make decisions, predict the future, learn and improve on its own, it is said to have ______.
(a) Artificial Intelligence
(b) Natural Intelligence
(c) Machine Understanding
(d) Machine Intelligence
Answer: (a) Artificial Intelligence
Solution: Artificial Intelligence enables machines to perform tasks that involve abilities associated with human intelligence, such as learning, decision making and prediction.
Q18. Which of the following statement is wrong?
(a) Machines become intelligent once they are trained with some information which helps them achieve their tasks.
(b) AI machines also keep updating their knowledge to optimise their output.
(c) Humans become more and more intelligent with time as they gain experiences during their lives.
(d) None of the above
Answer: (d) None of the above
Solution: According to the provided material, statements (a), (b), and (c) are considered correct. Therefore, none of the above statements is identified as wrong.
Q19. Which of the following are common examples of Voice Assistants?
(a) Alexa
(b) Cortana
(c) Siri
(d) All of the above
Answer: (d) All of the above
Solution: Alexa, Cortana and Siri are examples of voice assistants that can respond to spoken commands and perform various tasks.
Q20. Platforms like Netflix, Amazon, Spotify, YouTube etc. show us recommendations on the basis of what we like. This become possible because of _____.
(a) Artificial Intelligence
(b) Machine Intelligence
(c) Platform Intelligence
(d) Application Intelligence
Answer: (a) Artificial Intelligence
Solution: Artificial Intelligence can analyse user behaviour and preferences to provide personalised recommendations on digital platforms.
```
Q21. Cortana, Siri are common examples of the _____.
(a) Antivirus
(b) Voice Assistants
(c) Operating System
(d) Computer Commands
Answer: (b) Voice Assistants
Solution: Cortana and Siri are voice assistants that can understand spoken commands and help users perform different tasks.
Q22. Which of the following are examples of Artificial Intelligence?
(a) Google Maps
(b) Voice Assistants
(c) Facial Detection and Recognition
(d) All of the above
Answer: (d) All of the above
Solution: Google Maps, voice assistants and facial detection and recognition are examples of applications that use Artificial Intelligence.
Q23. __________ is the world’s first humanoid.
(a) Sophia
(b) Sophy
(c) Stephen
(d) Softy
Answer: (a) Sophia
Solution: Sophia is a humanoid robot designed to interact with people and demonstrate human-like abilities.
Q24. Any machine that has been trained with data and can make decisions/predictions on its own can be termed as __________.
(a) MI
(b) AL
(c) AI
(d) IOT
Answer: (c) AI
Solution: AI stands for Artificial Intelligence. It enables machines to use data to make decisions or predictions and perform intelligent tasks.
Q25. Which of the following is not an example of AI?
(a) Fully Automatic Washing Machine
(b) Weather Forecast
(c) Facial Recognition
(d) Google Maps
Answer: (a) Fully Automatic Washing Machine
Solution: According to the provided study material, a fully automatic washing machine is not considered an example of Artificial Intelligence, whereas weather forecast, facial recognition and Google Maps are AI-related applications.
Q26. An air conditioner can be turned on and off remotely with the help of internet but still needs a human touch. This is an example of _____.
(a) Artificial Intelligence
(b) Internet of Things
(c) Machine Learning
(d) Artificial Learning
Answer: (b) Internet of Things
Solution: Internet of Things (IoT) allows physical devices such as an air conditioner to connect to the internet and be controlled remotely.
Q27. ______ is the ‘ability to perceive or infer information, and to retain it as knowledge to be applied towards adaptive behaviors within an environment or context.
(a) Intelligence
(b) Mind game
(c) Man Power
(d) Human Nature
Answer: (a) Intelligence
Solution: Intelligence is the ability to perceive or infer information, retain it as knowledge and use that knowledge to adapt to situations.
Q28. Which of the following is an AI enabled?
(a) A machine that gets trained first on the training data and then optimizes itself according to its own experiences
(b) A machine which can automate our surroundings with the help of sensors.
(c) A machine which is not trained with any data.
(d) None of the above
Answer: (a) A machine that gets trained first on the training data and then optimizes itself according to its own experiences
Solution: An AI-enabled machine can learn from training data and improve or optimise its performance based on its experiences.
Q29. A technology that could mimic human intelligence is _____.
(a) AP
(b) MI
(c) AL
(d) AI
Answer: (d) AI
Solution: Artificial Intelligence (AI) is technology designed to perform tasks that can mimic aspects of human intelligence.
Q30. What is the meaning of ‘K’ in ‘KWLH’?
(a) What I want to Know?
(b) What I Know?
(c) Know
(d) How I learnt this?
Answer: (b) What I Know?
Solution: In KWLH, the letter K represents “What I Know?”, which refers to the knowledge a learner already has about a topic.
Q31. When a machine performs cognitive tasks like thinking, perceiving, learning, problem solving and decision making. It is called _____.
(a) AI enabled machine
(b) Electronic Machine
(c) Electrical Machine
(d) Smart Machine
Answer: (a) AI enabled machine
Solution: An AI-enabled machine can perform cognitive tasks such as thinking, learning, problem solving and decision making.
Q32. According to “World Economic Forum” – Artificial Intelligence is __________.
(a) the ability of machines to perform cognitive tasks like thinking, perceiving, learning, problem solving and decision making
(b) the software engine that drives the Fourth Industrial Revolution.
(c) not a well-defined technology and no universally agreed definition exists
(d) the ability of a digital computer or computer-controlled robot to perform tasks commonly associated with intelligent beings.
Answer: (b) the software engine that drives the Fourth Industrial Revolution.
Solution: According to the provided material, the World Economic Forum describes Artificial Intelligence as the software engine that drives the Fourth Industrial Revolution.
Q33. “AI is not a well-defined technology and no universally agreed definition exists.” This definition of AI is given by ________.
(a) NITI Aayog
(b) World Economic Forum
(c) European Artificial Intelligence
(d) Encyclopedia Britannica
Answer: (b) World Economic Forum
Solution: The given definition is attributed to the World Economic Forum in the provided study material.
Q34. ML stands for __________________.
(a) Machine Lesson
(b) Man Learning
(c) Machine Learning
(d) Machine List
Answer: (c) Machine Learning
Solution: ML is the abbreviation for Machine Learning, a technology that enables machines to learn from data.
Q35. __________________ gives the ability to machines to recognize a human’s face; to move and manipulate objects; to understand the voice commands by humans.
(a) Machine Learning
(b) Deep Learning
(c) Artificial Intelligence
(d) All of the above
Answer: (c) Artificial Intelligence
Solution: Artificial Intelligence enables machines to perform tasks such as recognizing faces, manipulating objects and understanding human voice commands.
Q36. Which of the following enable machines to learn by themselves using the provided data and make accurate Predictions/Decisions?
(a) Artificial Intelligence
(b) Deep Learning
(c) Machine Learning
(d) None of the above
Answer: (c) Machine Learning
Solution: Machine Learning enables machines to learn from provided data and use that learning to make predictions or decisions.
Q37. ______ enables software to train itself to perform tasks with vast amounts of data.
(a) Artificial Intelligence
(b) Deep Learning
(c) Machine Learning
(d) None of the above
Answer: (b) Deep Learning
Solution: Deep Learning enables software to train itself using very large amounts of data to perform complex tasks.
Q38. ______ is part of Artificial Intelligence.
(a) Machine Learning
(b) Deep Learning
(c) Both of the above
(d) None of the above
Answer: (c) Both of the above
Solution: Both Machine Learning and Deep Learning are parts of the broader field of Artificial Intelligence.
Q39. Which of the following is not correct about AI?
(a) AI is making people’s lives easier.
(b) AI is advancing and improving the lives of people by working for them and doing some of their tasks.
(c) AI may increase unemployment in coming years.
(d) None of the above
Answer: (d) None of the above
Solution: Statements (a), (b) and (c) are considered correct in the provided material. Therefore, none of them is an incorrect statement.
Q40. During installation _____ app does not collect any data from the user.
(a) WhatsApp
(b) Telegram
(c) Both of the above
(d) None of the above
Answer: (b) Telegram
Solution: According to the provided study material, Telegram is the correct answer for the app that does not collect data from the user during installation.
Q41. Which of the following mimic human intelligence?
(a) AI
(b) MMT
(c) DL
(d) ML
Answer: (a) AI
Solution: Artificial Intelligence (AI) is designed to mimic aspects of human intelligence and perform tasks that normally require human intelligence.
Q42. Which of the following is a domain of AI?
(a) Data Science
(b) Computer Vision
(c) Natural Language Processing
(d) All of the above
Answer: (d) All of the above
Solution: According to the provided material, Data Science, Computer Vision and Natural Language Processing are domains associated with Artificial Intelligence.
Q43. Which of the following is correct about Data Science?
(a) It is a domain of AI
(b) It is related to data systems and processes.
(c) In this, system collects numerous data, maintains data sets and derives meaning out of them.
(d) All of the above
Answer: (d) All of the above
Solution: Data Science involves data systems and processes, collecting and maintaining data sets, and deriving useful meaning from data.
Q44. Which of the following are examples of price comparing website?
(a) Blogger, Pricecompare
(b) PriceGrabber, PriceRunner
(c) Compare, Junglee
(d) Shopzilla, funzilla
Answer: (b) PriceGrabber, PriceRunner
Solution: PriceGrabber and PriceRunner are examples of websites used for comparing prices of products.
Q45. ______ domain of AI that depicts the capability of a machine to get and analyse visual information.
(a) AI
(b) Computer Vision
(c) Data Science
(d) Natural Language Processing
Answer: (b) Computer Vision
Solution: Computer Vision is the AI domain concerned with obtaining and analysing visual information such as images and videos.
Q46. In computer vision (domain of AI), __________ can be Input to machines.
(a) Photographs
(b) Videos
(c) Pictures
(d) All of the above
Answer: (d) All of the above
Solution: Computer Vision systems can process visual inputs such as photographs, pictures and videos.
Q47. Which of the following is an example of Computer Vision?
(a) Self-Driving cars
(b) Automatic Cars
(c) Face Lock in Smartphones
(d) All of the above
Answer: (d) All of the above
Solution: The provided material identifies self-driving cars, automatic cars and smartphone face-lock systems as examples involving Computer Vision.
Q48. Smart phone face lock mechanism comes under ___ domain of AI.
(a) Data Science
(b) Computer Vision
(c) Natural Processing Language
(d) All of the above
Answer: (b) Computer Vision
Solution: Smartphone face-lock systems use facial recognition, which is an application of Computer Vision.
Q49. Which domain of artificial intelligence deals with the interaction between computers and humans using the natural language?
(a) Computer Vision
(b) Data Science
(c) NLP
(d) None of the above
Answer: (c) NLP
Solution: NLP stands for Natural Language Processing. It deals with interaction between computers and humans using natural language.
Q50. Email filter is an example of ______.
(a) Computer Vision
(b) Data Science
(c) NLP
(d) None of the above
Answer: (c) NLP
Solution: Email filtering can analyse the language and content of messages to identify and classify emails, making it an application associated with NLP.
Q51. Which domain of AI works in spam filter?
(a) NLP
(b) CV
(c) Data Science
(d) None of the above
Answer: (a) NLP
Solution: NLP (Natural Language Processing) is used to analyse and classify text, making it useful in spam filters.
Q52. Which domain of AI scan live objects and analyse them?
(a) NLP
(b) CV
(c) Data Science
(d) None of the above
Answer: (b) CV
Solution: CV (Computer Vision) enables machines to process and analyse visual information, including objects.
Q53. The main objective of _____ domain of AI is to teach machines to collect information from pixels.
(a) NLP
(b) CV
(c) Data Science
(d) None of the above
Answer: (b) CV
Solution: Computer Vision works with visual information represented through pixels.
Q54. ______ related projects translate digital visual data into descriptions.
(a) Natural Language Processing
(b) Computer vision
(c) Data Science
(d) None of the above
Answer: (b) Computer vision
Solution: Computer Vision projects process digital visual data such as images and videos and can convert visual information into meaningful descriptions.
Q55. Amazon’s Alexa is a __________.
(a) Smart Mobile
(b) Smart Assistant
(c) Smart Tablet
(d) Smart View
Answer: (b) Smart Assistant
Solution: Alexa is a smart assistant that responds to voice commands and performs various tasks.
Q56. Which of the following is not a smart assistant?
(a) Apple’s Siri
(b) Amazon’s Alexa
(c) Microsoft Cortana
(d) IBM Goldy
Answer: (d) IBM Goldy
Solution: According to the provided study material, IBM Goldy is not listed as a smart assistant.
Q57. What we can do with the help of Smart Phone?
(a) Online Shopping
(b) Online ticket booking
(c) Online food order
(d) All of the above
Answer: (d) All of the above
Solution: Smartphones can be used for online shopping, booking tickets and ordering food.
Q58. The world of Artificial Intelligence depends upon _____.
(a) Data
(b) Smart Phone
(c) Smart Car
(d) Value
Answer: (a) Data
Solution: Data is an essential resource for developing, training and operating many AI systems.
Q59. Now a days, we are saying data is a new __________.
(a) Gold
(b) Technology
(c) Device
(d) Generation
Answer: (a) Gold
Solution: Data is often described as the “new gold” because of its value for businesses, technology and AI applications.
Q60. Major source of data for many major companies is __________.
(a) Smartphone
(b) Keyboard
(c) Scanner
(d) Speaker
Answer: (a) Smartphone
Solution: Smartphones generate large amounts of data through applications, usage patterns, location and other user interactions.
Q61. Whenever you download an app and install, it asks you for several permissions to access your phone’s data in different ways. So the data which is collected by applications is __________.
(a) ethical
(b) unethical
(c) illegal
(d) weak
Answer: (a) ethical
Solution: According to the provided study material, data collected by applications after obtaining the required permissions is considered ethical.
Q62. An alternative to WhatsApp is the __________ app.
(a) Telegram
(b) Play store
(c) BGMI
(d) UPI
Answer: (a) Telegram
Solution: Telegram is a messaging application that can be used as an alternative to WhatsApp.
Q63. Artificial is something which is man-made. (T/F)
(a) True
(b) False
Answer: (a) True
Solution: The term “artificial” refers to something made or produced by humans rather than occurring naturally.
Q64. Humans are said to be an intelligent species. (T/F)
(a) True
(b) False
Answer: (a) True
Solution: Humans are considered an intelligent species because they can learn, reason, solve problems and make decisions.
Q65. All the Smart devices are AI-enabled. (T/F)
(a) True
(b) False
Answer: (b) False
Solution: Not every smart device uses Artificial Intelligence. Some smart devices work using sensors, programmed instructions or internet connectivity without AI.
Q66. Machine Learning is a subset of Artificial Intelligence. (T/F)
(a) True
(b) False
Answer: (a) True
Solution: Machine Learning is a branch or subset of Artificial Intelligence that enables machines to learn from data.
Q67. Deep Learning is the most advanced form of Artificial Intelligence. (T/F)
(a) True
(b) False
Answer: (a) True
Solution: According to the provided study material, Deep Learning is described as the most advanced form of Artificial Intelligence.
Q68. Now a days mobile phones are more smart than the phones we had in last century. (T/F)
(a) True
(b) False
Answer: (a) True
Solution: Modern smartphones provide many advanced capabilities such as internet access, navigation, applications, multimedia and intelligent features.
Q69. A kitchen chimney with motion sensor and touch button is an example of AI. (T/F)
(a) True
(b) False
Answer: (b) False
Solution: A motion sensor and touch button can automate a device, but this alone does not mean that the device uses Artificial Intelligence.
Q70. All the devices which are termed as “smart” are AI-enabled. (T/F)
(a) True
(b) False
Answer: (b) False
Solution: A device can be called smart because it has connectivity, sensors or automation. Such features do not necessarily mean that the device is AI-enabled.